neděle 24. února 2013


Kombinovaná výroba cukru a bioetanolu

- schéma provozu
Obr: Schéma cukrovaru s vyznačením meziproduktů vhodnými k výrobě bioethanolu.
Obdobný komplex byl v roce 2006 instalován v cukrovaru Dobrovice. Cukr i bioetanol zde vyráběné jsou konkurenceschopné i bez dotací.

Protože lihovar v průběhu cukrovarnické kampaně může využívat nejen topnou páru z kotelny cukrovaru, ale i odpadní teplo z technologie cukrovaru, bude i energetická náročnost takovéhoto lihovaru nižší než u samotného lihovaru.

Při kampaňovém provozu se výpalky z lihovaru vrací zpět do technologické linky cukrovaru. Tím odpadají problémy s jejich likvidací. Odpadní vody z obou provozů se mohou likvidovat ve společné čistírně odpadních vod. Při tom vzniká bioplyn a biokal, který se může využívat jako hnojivo. 

Podrobnější informace:
http://kubusz.net/Bioethanol/technologie.html
http://biom.cz/cz-kapalna-biopaliva/odborne-clanky/efektivnost-vyuziti-odpadu-a-prebytku-biomasy-ze-zemedelstvi-a-potravinarskeho-prumyslu-k-produkci-biopaliv
http://biom.cz/cz-kapalna-biopaliva/odborne-clanky/energeticke-vyuziti-rostlinne-biomasy
Obr: Zjednodušené schéma komplexu cukrovar - lihovar

Obr: Výroba bioethanolu z cukrové řepy.


Rafinerie Zbraslav, cukrovar-lihovar


Historické okénko:
Cukrovar ve Zbraslavi byl založen už roku 1787 na místě zdejšího kláštera. Rafinerii na zpracování surového třtinového cukru, poté doplnilo zpracování cukrové řepy, surového řepného cukru a sírobů.
Zbraslavská rafinerie byla nejstarší na území dnešní České Republiky. Vznikem zbraslavského provozu se tak začala odvíjet historie cukrovarnictví v Čechách. Cukrovar ve Zbraslavi zanikl před rokem 1875 mj. kvůli rostoucí okolní městské zástavbě a nedostatku prostor pro rozšiřování.
(data: http://www.cukr-listy.cz/on_line/2008/pdf/232-236.PDF http://www2.czso.cz/csu/2013edicniplan.nsf/p/2102-13 )

Možné využití slotu:
Pokouším se navázat na lokální tradici a dostupné přírodní zdroje. Střední Čechy jsou největším producentem obilovin, cukrovky či řepky v ČR.
(srovnání: http://www.czso.cz/csu/2012edicniplan.nsf/t/CA0042750C/$File/w20130212q3k2.pdf)

Dnes je v české republice jen 7 činných cukrovarů.
Kombinace Cukrovar- lihovar je i dnes ekonomicky velmi výhodná. Odpadní produkty lze navíc dále výhodně využívat na výrobu bioethanolu, který se přidává do biopaliv. V současnosti je povinnost přidávat do benzínu 5% tohoto bioethanolu. Biopaliva a biomasa vůbec jsou z hlediska polohy České Republiky nejvýhodnějším obnovitelným zdrojem energie.



zdroj: http://www.czso.cz/csu/2012edicniplan.nsf/krajkapitola/101011-12-r_2012-31



úterý 19. února 2013

ZADÁNÍ
letní semestr 2013
Lom Zbraslav postupem času vrostl do města. Za padesát let se vyčerpá a skončí těžba. Co bude s místem dál? 
Na tuto otázku se pokoušíme nalézt odpověď. Každý student má pro jeden vybraný "slot", pozemek v lomu nalézt využití. Sloty jsou 12m široké a dlouhé dle umístění v lomu od 20 do 650m.