čtvrtek 21. března 2013

Centrum tenisových sportů V Lomu:
Rozměry nutné pro zamýšlené sporty:
Tenisové kurty
Badminton 

 Squash 

pátek 15. března 2013

Závěrečné zhodnocení problematiky cukru, lihu a podobných provozů.

Obr. Schematický řez, umístění komplexu  do slotu

Po konzultacích s výrobcem cukrovarů i s nezávislým odborníkem z VŠCHT je nutné konstatovat problematičnost situování nového cukrovaru do Zbraslavi. Obzvláště s ohledem na ekologické dopady na okolí cukrovaru tj. naše území lomu toto téma opouštím. Musím říci, že s úlevou. Ač je technologie výroby cukru a následně i lihu velmi zajímavá, jde o velmi složitý proces, jehož zvládnutí -slovy technologa ve firmě vyrábějící cukrovary- vyžaduje dva roky studia. A jen velmi těžko lze navrhovat takovýto provoz bez jeho plného porozumění. Dle mého názoru toto není práce architekta. Rovněž velmi problematické je z mnoha důvodů samotné navrhování provozu "do výšky" -v našem případě do úzkého vysokého slotu. Vracím se tedy ke své první myšlence -SPORTU.

pondělí 11. března 2013

Závěry z konzultace s prof. Ing. Bubníkem z VŠCHT, expertem na cukrovary u nás:

- navrhovat nový velký cukrovar pouze na zpracování řepy je ekonomicky nevýhodné, možnosti ale jsou právě například v ethanolu, biobuthanolu a zpracování mnoha odpadních produktů z cukrovaru vůbec. VŠCHT se tímto zabývalo asi 2 roky zpět. Jejich studii mám k dispozici. Existují i cukrovary jejichž veškerá produkce jde na ethanol.

-ačkoli je Evropa jako celek neschopná v takřka všech zemědělských oblastech konkurence, je nutné zde výrobu strategických surovin jako např. cukr uchovat i za cenu ztrátovosti. 

-pozor je třeba dát na převládající směr větrů v dané lokalitě kvůli zplodinám unikajícím do ovzduší, budu k získání potřebných údajů kontaktovat meteorologický ústav. Na druhou stranu to prý nemusí být překážka k výstavbě, podobné stavby údajně vznikají tak, že o jejich škodlivosti sousedi a okolní obyvatelé nevědí:-D

-jako další perspektivní možnost využití je výstavba velké bioplynové stanice. Využívá spoustu odpadů ze zemědělství. Tato oblast v současné době zažívá velký boom v Německu.

-ochota prof. Bubníka nadále konzultovat vznikající projekt
-další data získaná konzultací sem doplním, až je zpracuji